Observasjon betyr å iaktta det som skjer på en særlig oppmerksom måte.
I Asker gård barnehage bruker vi ulike observasjonsmetoder avhengig av situasjon
og hva vi ønsker å observere.
Hensikten med observasjon er å kunne hjelpe og støtte barnet til en best mulig utvikling.
Observasjonene gjennomføres i hverdagsaktiviteter og lek i barnets naturlige omgivelser.
De vanligste observasjonsmetodene i vår barnehage er barnesamtaler, løpende protokoll, sosiogram,
TRAS og Alle med.
Gjennom året har vi uformelle samtaler med barna, hvor vi ønsker å fange opp og ta tak i barnas interesser og meninger i forhold til deres opphold i barnehagen. Vi gjennomfører også mer formelle samtaler med de eldste barna, hvor vi snakker rundt deres trivsel, venner og voksenkontakt.
Ønsker vi å observere et bestemt utviklingsområde, for eksempel hvordan et barn prøver å få og opprettholde kontakt med andre barn, kan denne metoden være godt egnet. Vi beskriver barnets handling over en kort tid på 2-3 minutter, og ved gjentakende observasjoner over tid kan vi se et mønster. Utfra dette ser vi om barnet trenger ekstra stimulanse på dette området.
Sosiogram er en observasjonsmetode som kan brukes for å undersøke forhold mellom flere personer i en gruppe. Hvem tar kontakt med hvem, er kontakten av en positiv eller negativ art og er barnet inkludert i barnegruppa?
Tras
I handlingsprogrammet til Asker kommune 2011-2014 er et av målområdene tidlig innsats, der kommunen pålegger barnehagene å bruke Tras for å observere barna etter fylte 2 år.
TRAS er et kartleggingsskjema der vi registrerer barnas språkutvikling.Skjemaene fylles ut 2 ganger i året, og vises og drøftes på foreldresamtalene.
Brukes til:
Dette for å gi barnet den hjelpen det trenger så tidlig som mulig. Språk tilegnes og utvikles i relasjoner med andre mennesker
Mer informasjon om denne satsingen finner du på:
Alle med
ALLE MED er et observasjonsskjema som vi bruker i Asker gård barnehage, i tillegg til TRAS-skjema, fra barnet fyller ett år.
Den gir oss et helhetlig billde om hva barna mestrer, og fanger opp de barna som sliter med utvikling av sin sosiale kompetanse.
Observasjonsskjemaet dekker 6 utviklingsområder:
Observasjonsspørsmålene til de forskjellige feltene tar utgangspunkt i praksis fra barnehagene.
ALLE MED-skjemaet gir et helhetlig bilde av barnet og det barnet mestrer. Målet er at skjemaet skal være et viktig utgangspunkt for foreldresamarbeid, for eventuelt kontakt med andre fagfolk og sist, men ikke minst bidra til økt bevisstgjøring om det pedagogiske tilbudet barnehagen gir til barna.